Grandhotel Pupp – pětihvězdičkový hotel s historií sahající až do roku 1701 – je kulturní památkou. V některém z jeho 228 pokojů spali například ruský car Petr Veliký, císařovna Marie Terezie, Napoleon Bonaparte, Giacomo Casanova, spisovatel Franz Kafka, hudební skladatelé Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Richard Wagner a nespočet slavných hollywoodských herců, převážně hostů Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. V posledních měsících Pupp významně mění svou tvář. "Výraz grandhotel je odvozený od slova grandiózní – to znamená, že všechno v Puppu musí mít něco navíc, aby se host cítil ohromen a vyvolalo to wow efekt, kterému my ovšem říkáme Pupp faktor," říká ředitel Grandhotelu Pupp Jindřich Krausz.
Od svého nástupu před dvěma lety se snaží posílit značku Grandhotelu Pupp jako tradičního českého hotelu, kde budou známé české a karlovarské značky, které mají přesah do zahraničí a jsou v něčem unikátní. Nový design hotelu vytvořilo Studio Najbrt, neodmyslitelně spjaté s grafikou filmového festivalu, vnitřní prostory krášlí plastiky od Studia Lhotský a vázy z ručně broušeného skla od zdejší firmy Moser, nad recepcí tikají české hodiny Prim.
Jídlo se servíruje na proslulém porcelánu české společnosti Thun. V hotelu bude i apartmá Baťa a firma obuje veškerý personál Puppu. V koupelnách najdete originální českou kosmetiku Manufaktura a na různých místech si hosté můžou osvěžit dech hašlerkami. Ve stylovém Becher’s baru jsou v nabídce drinky z "třináctého karlovarského pramene". Becherovku mají hosté za zvýhodněnou cenu i v pokojových minibarech. Zdarma mají na pokojích minerální vodu Mattoni. Dvě nejluxusnější apartmá – Prezidentské a Císařské – jsou vybavena sklem od Moseru v hodnotě půl milionu korun.
Nový šéfkuchař Ondřej Koráb posiluje moderní českou kuchyni ve fine diningovém stylu, čerstvé a vysoce kvalitní suroviny bere od lokálních českých dodavatelů. Z lokálních produktů do značné míry vychází i nové hotelové menu a nabízená jídla, jež svého času dobyla i vídeňský císařský dvůr.

Šéfkuchař Ondřej Koráb sází na pokrmy z kvalitních českých surovin od lokálních dodavatelů. Tradiční českou kuchyni tu podává ve fine diningovém stylu
"Naším cílem je mířit i na tuzemské návštěvníky – a ukazuje se, že pokud budeme nabízet špičkovou kvalitu za rozumné ceny, tak si k nám Češi cestu najít dokážou!" A důraz na českou kvalitu za rozumné ceny se vyplácí. Zatímco ještě před dvěma lety se počet Čechů ubytovaných v Grandhotelu Pupp pohyboval jen kolem dvaceti procent, dnes je to už polovina; tu druhou tvoří turisté převážně z Německa a Rakouska. A díky Čechům je i teď v Puppu plno.
Pupp sází na tři pilíře – ubytování, gastronomii a kulturu. Je to logické i vzhledem k historickému slavnostnímu sálu, kterým hotel disponuje a který pojme až tisíc lidí. "Děláme vlastní kulturní akce jednou měsíčně, přes léto fungovala kinokavárna, byla tu předpremiéra českého filmu Havel. Na podzim pak už tradiční vinné trhy nebo například Burlesque show, Vivaldianno a klavírní koncert Petrof k poctě Beethovena, který má letos 250. výročí narození," vyjmenovává Jindřich Krausz. Firmy využívají pobyty v hotelu i eventy jako loyalty programy pro své klienty, zaměstnance i partnery.

Vstup do Grandhotelu Pupp se skleněnou pergolou od Zdeňka Lhotského a otáčivými dveřmi
Pupp má navíc unikátní polohu na začátku lázeňské zóny – v jeho blízkosti se nacházejí lesy, vyhlídky, lanovka. Pro milovníky sportů jsou k dispozici elektrokola, nedaleko jsou hned 2 golfová hřiště, tenisové kurty, přímo v Puppu je bazén a spa centrum. K relaxaci slouží sluneční terasa.
Letos na jaře proběhla rozsáhlá rekonstrukce hotelu za více než 10 milionů korun. Na celou přestavbu dohlížel Národní památkový ústav. Kroutím hlavou nad tím, že původně měla rekonstrukce proběhnout za provozu. "Neustále jsme řešili, jak dokončíme rekonstrukci, abychom co nejméně omezili hosty. Vládní nařízení spojená s koronavirem nakonec vyřešila situaci za nás. Nucená tříměsíční odstávka hotelu nám v podstatě pomohla udělat rekonstrukci v klidu. Zrekonstruovali jsme celé spodní patro hotelu Pupp. Jeho dispozice jsme vrátili zpátky do prvorepublikového stavu, vše samozřejmě děláme s ohledem na to, že je 21. století a je tu jiná náročnost. Atmosféru první republiky tak doplňují moderní služby atraktivní pro hosty," popisuje Krausz.

Obývací pokoj prezidentského apartmá
Prohlídka zrekonstruovaných prostor začíná a změny jsou patrné hned u vstupu. Vchody do obou částí hotelu ozdobil unikátní prosvětlenou skleněnou pergolou sklář Zdeněk Lhotský, který se proslavil ve světě sarkofágem pro dánskou královnu Markétu II. Dveře nahradily otáčivé dveře, které mimo jiné vyřešily i komfortní teplotu pro hosty 365 dní v roce. Původní malou recepci byste hledali marně. Tam, kde dřív stála, je teď kulaté sofa s květinovou výzdobou v originálních pestrobarevných vázách vyrobených na míru v karlovarském Moseru. A za ním je chodba, která tu dřív nebyla vůbec. Ta spojuje obě části hotelu – pětihvězdičkový Grandhotel a čtyřhvězdičkový Parkside. "Pupp má dvě části, mezi kterými se v minulosti obtížně přecházelo. A tak jsme tady probourali novou chodbu, je to komfortní například pro hosty, kteří míří do spa centra," ukazuje Jindřich Krausz. Recepce se přesunula do původní historické polohy – tam, kde byla už v roce 1894. Nová prostorná recepce je před malou dvoranou, která prošla rekonstrukcí už vloni. Ponuré barvy nahradil bílý koberec, rozměrné hnědé tapisérie zmizely a bílé stěny zdobí fotografie slavných festivalových hostů, které v prostorách grandhotelu nafotil Tono Stano. Uprostřed malé dvorany je prosklený snídaňový bar a prostor restaurace plní decentní tóny samohrajícího piana české značky Petrof. "Zuzana Ceralová Petrofová, ředitelka Petrofu, nám pomáhala s akustikou v celém hotelu. Klavírní skladby tak můžou znít po celém Puppu, aby byli všichni hosté na jedné vlně," usmívá se Krausz. Atmosféru doplňuje jemná vůně směsi dřevin a citrusů vytvořená speciálně pro Grandhotel Pupp a nasvícení celého hotelu se mění podle denní doby.
"Grandhotel Pupp je vznešený, luxusní, ale ne nedostupný hotel. Vše, co vymýšlíme, musí mít něco navíc, aby to nebylo běžné a fádní, abychom hosta nadchli," shrnuje ředitel Jindřich Krausz. A já musím přiznat, že Pupp faktor opravdu funguje. Pobyt v Grandhotelu Pupp je nevšední zážitek.